CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, 28 August 2012

ME0W...ME0W......

Tetiba lah pulak nk post pasal meow....
Dekat kampung tu.... ada seekor kucing betina ni... dahlah besar.. suara mcm kucing jantan.... & yang uniknya mata kucing ni juling.... Actually kucing ni... kucing menumpang jak... sekejap ada d rumah sekejap hilang.... nda tau plk ni kucing siapa punya... :P

Asal balik Kampung jak...Si Juling selalu ada d rumah... mungkin sebab dah serasi dgn org2 dlm rumah tu lah kot.. hehe jadi dia pun tinggal lah d sana.... haha

 
Kegemaran kucing ni... bila dah kenyang... tidur d celah rumput (mcm permaidani...hehe) cute jak tengok.... huhu..terasa Rindu dengan kampung halamanku (Cehh.... baru jak pun balik dr Kampung cuti2 Raya....:P) 

 
 


Monday, 27 August 2012

KE BALAI POLIS.......

Wahh... bedebar2 jgk bah kn ke Balai Polis ni (Nasib Baik ada Mr Husband yg sudi temankan).... Mula2 malas mau pergi... tapi bila fikir balik2... pergi jak lah.... kesian kalau org lain lagi terkena.... Pasal duit aku gerenti lah 100% xkan dapat balik Kecuali Si Penipu tu mau balikkan duit yg iya dapat dengan menipu tu... huhu (Makanlah duit hasil kerja haram engko tu)

Mungkin cara ni lebih baik utk menyedarkan Manusia tu.... Kalau xtakut juga dengan Hukuman dunia.... Takutlah dengan Hukuman Allah s.w.t.... yg Maha berkuasa & maha mengetahui....

Kata Sarjan tu.... Nasib baik dokumen lengkap.... ada no h/p... ada urusniaga pembayaran (Siap dengan no Acc Si Penipu) Nah ko.....
Sudahku bagi Manusia tu masa... Still senyap 1000 bahasa.... jadi apa harus aku buat lagi.....  lagi bikin hairan.... bila pura2 mau order pakai no tel lain pandai ko jawab pula itu  SMS...haiyaa!!! ini olang ah... bulan mulia ini pun mau tipu2 olang.... Kalau Org Islam bikin malu saja oh... Kalau mama bapa ko tau mesti malu dpt anak macam ko ni.....

Sarjan tu siap pesan lagi.... BAGI CANANG 1 MALAYSIA biar ni orang penipu malu & tak buat kerja haram lagi.....  entah berapa ramai dah tertipu oleh minah ni.....

SYAKINAH BINTI IBRAHIM
tidak takutkah dengan Hukuman Allah s.w.t sudah lupakah ko apa Agamamu....
Bertaubatlah selagi ada kesempatan................. Pintu Taubat sentiasa terbuka.......

Nota Peringatan utk diri Sendiri : Lain Kali sebelum berurusniaga Kena Beringat... Selidik dulu... Tapi iyalah dlm 100 org yg beniaga bukan semua penipu kan Mungkin hanya 5 org sahaja yg ada hati busuk mengalahkan bangkai.... tapiiiii kerana Nila setitik ni lah abis rosak susu sebelanga..........huhuhu


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Dalam sebuah hadis,

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَنْ غَشَّ فَلَيْسَ مِنِّي

Maksudnya : Diriwayatkan daripada Abu Hurairah bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda, “Sesiapa yang menipu maka dia bukan dari kalanganku.”

Orang yang suka menipu serta tidak amanah tergolong di kalangan orang munafik yang bakal menerima siksaan yang sangat pedih di akhirat nanti.


RUNTIN HARIAN BERMULA...SELEPAS CUTI2 RAYA

Semalam baru sampai dari Kampung....
Hari ni sudah start kerja....
Kakak Fiffy sekolah.... Abang & Adik macam biasa seharian akan berada di TASKA...
Rasa macam baru semalam kami sekeluarga balik kampung.... tup..tup... habis sudah cuti2 rayaku.... hari ni kerja sudah.. :(.. hehe

Huhu... Awal2 pagi ni... Dugaan betul.... masa mau pergi kerja & masuk park.. apalah bulih2 ka ku langgar tu tiang besi... kesian my Proton.... Kemik..... sorry x sengaja..... dah cuba elak... tapii...... malang tak berbau.... sampai ni... masih sedih lagi....:( :(

Hari ni juga akan bermula misi utk mereport psl someone yg KAKI PENIPU..... lepas dah dapat duit.... diam seribu bahasa..... bila SMS guna no fon lain... konon2 nk order pandai pulak jawab....

Me(New No): salam (nk bg salam pun rasa berat jer...ntah islam ke tak? sbb dlm bulan mulia pun sggup tipu org) sy dari ******* sy nk order ****** mcm mane cara ye?
Si Penipu : Nk berape pc ye... nanti sy send via pos ... (konon lah tu)
Me : Nk 500pcs (amik ko... ntah2 syok sgt kott dpt order bnyk cm tu..)
Si Penipu : (dlm hati wah!!! kaya lagi aku..... )Owh... boleh jer (sambil senyum kambing kott!!) 500pcs RM***.** bankin ke My Acc May**** no 153****54**3... ( Masyukkk:) ) (duit haram tu..hasil tipu org.... jd darah daging tu) dah bankin bgtau ye... ( Manisnya Bahasa... )
Me: OK.... (sampai ke hari ni... gigit jarilah engk0 wahai sya***h Ib****m)

lepas dah buat laporan polis sy akan canang 1 M'sia (agak-agaknya lah...hehehe)... Dengan niat agar org lain xtertipu oleh minah ni......... klu nk cari rezeki biarlah cara yg halal K....

Walau apa pun....klu d dunia engkau xtertangkap.... Akhirat kan ada.... Semoga Allah s.w.t memberi petunjuk kepada Manusia itu... & semoga dia mendapat balasan.....amin!!!!

Friday, 17 August 2012

17 Ogos 2012 ~ HAPPY BIRTHDAY NURAMILIA...

Hari ni Kakak Amilia Genap berumur 6 tahun... Besar dah anak ibu....... sayang kakak...
hari ni xda kek sebab lg beberapa jam, bermula perjalanan kami sekeluarga balik kampung....

Raya nanti baru tiup lilin ya sayang......
Ibu doa kan anak ibu sentiasa diberikan kesihatan yang baik... d murahkan rezeki.... sentiasa dalam perlindungan Allah s.w.t...
Ibu doakan semoga anak ibu jadi anak yang pintar, hormat kedua ibu bapa, guru dan rakan... berjaya dalam hidup & menjadi Umat yang berguna... serta mempunyai akhlak serta keperibadian yg mulia....


Ya Allah.... Engkau sihatkanlah tubuh badan Anakku NURAMILIA ANNIS BATRISIYA... berikanlah dia kebahagiaan di Dunia & Akhirat....amin!!

Ibu sayang kakak sampai ke Syurga....:)

Wednesday, 15 August 2012

RAMADHAN DAY 26


Kelebihan solat Terawih malam ini ^__^

Allah s.w.t akan mengurniakan kepadanya kemudahan untuk melintasi titian sirat sepantas kilat...

TIPAH TERTIPU....:'(

so sad laaaaa...Waahh:'( ..... Niat nak tambah koleksi barangan BIZ untuk MyffyraBiz.... tapi ntah lah...
Ku Harap Peniaga tu insaf dengan perbuatannya menipu d bulan yang mulia ini... Ku Pohon padaMu ya Allah.... Engkau berikan petunjuk pada org tu agar segera bertaubat... janganlah buat perkara2 menipu ni.....

Peluang masih terbuka untukmu wahai Hamba Allah..... Kembalikan duit saya / sy report awak ke Balai Polis.... Nama/No Acc/No Phone/Blog awak sy tahu....
Macam mana Melayu mau maju jika sesama sendiri pun mau tipu oh...
Islam agamamu... kenapa nak menipu di bulan yang mulia ini..... :'(

TIPAH TERTIPU....TIPU.. TIPU TETIPAH.... (betulkah lirik ni :(..)

15 Ogos 2012 ~ Hari ni Birthday siapa ah?? :P

Tarikh hari ni mcm lain jak.... macam ada some0ne yg b'day hr ni..... siapa ah??
selang sehari My Princess "NURAMILIA ANNIS BATRISIYA" punya b'day lah pulaa... ngam2 masa mau balik kampung........ tu kira hadiah juga lah... sbb si kakak ni suka balik kampung.... hehehe

Apa2.... pun mau ucapkan dulu buat ~ Siti ZulaiQah Nadzurah Binti Shamrey~ HAPPY BIRTHDAY yg ke 15........ May Allah Bless U..... di panjangkan umur... di Murahkan Rezeki & Berjaya dalam Pelajaran...Especially PMR... yg nda lama lagi bah kan....
Buat yg terbaik.... untuk masa depan juga bah it0.... jgn mls2 & yg penting... lupakan seketika perkara2 yg remeh....& utamakan perjuangan d Medan Peperiksaan ...^__^
G0oD LucK!!!!!!!!!!

Tuesday, 14 August 2012

ADVANCE BIRTHDAY GIFT ^--^

Semalam.. Kakak Amilia dapat Birthday Gift.... (Hadiah yg masih berbungkus cute tu lupa mau gambar :( xdalah kenangan...huhu)
Hadiah tu kami sepakat bagi awal sbb masa birthday kakak nanti mau balik kampung..... tu lah pasal... nanti xda feel pula... haha

ermm.... cerita pasal balik kampung...xsabar rasanya mau balik...heheh
Kakak Amilia sekarang pun tengah menghitung hari.... nda sabar mau jumpa kakak2 nya yg ada d kampung tu....

oh...oh.. balik kampung.... oh...... balik kampung................................. haha ;)

Monday, 13 August 2012

17 Ogos ^__^

17 Ogos 2006

6 Tahun Lepas....
Hari ni merupakan hari Kelahiran anak pertamaku.... Puteri Kesayanganku... Nuramilia Annis Batrisiya....
Besar sudah bah anak ibu.... Ibu doakan agar anak ibu akan sentiasa sihat, sentiasa dalam perlindungan Allah s.w.t dan ibu sentiasa doakan agar anak ibu jadi anak yg berguna, baik akhlak dan budi pekerti serta berjaya dalam hidup.... Semoga Anak ibu akan jadi anak yang solehah....


Ibu sayang Kakak...sampai syurga......
Terima Kasih Allah....atas kurniaan Rezeki Mu:)

Friday, 10 August 2012

21 RAMADHAN .........


Hari ni.... 10 Ogos 2012 bersamaan dengan 21 Ramadhan.... Wah... cepatnya masa berlalu.... Hari demi hari.... kini Ramadhan hanya tinggal 9 hari.....
Aku sudah mula merindui Bulan Penuh keberkatan ini....... Insya_Allah panjang Umur... Tahun depan berjumpa lagi...

Hari ni... juga genap umur Farah 4 bulan.... dah besar anak ibu... semoga jadi anak yang baik budi pekerti dan solehah....& sentiasa dalam lindungan Allah s.w.t ^__^

P/s Malam ni Ayah & Ibu cadang nk bawa anak2 ibu g shopping baju raya... ALhamdulillah ada rezeki dr Allah s.w.t dapatlah anak2 ibu merasa baju baru lg tahun ni...... Semoga Allah s.w.t sentiasa membukakan pintu rezeki buat Ayah & Ibu...amin!!!

Abang Rayyan & AdeQ farah jgn nakal2 yer...... nanti xpasal2 1 baju pun xdpt nk beli.... Kakak Fiffy Ok aje.... ni ah abang & adik.... harap2 semua ok... minggu ni jer dpt beli belah ni... Next week dah nk balik kamp0ng...yeahh!!!!!!!!

Wednesday, 8 August 2012

ANAK PEREMPUAN



Anak-Anak perempuan itu adalah BUNGA BUNGA SYURGA...

Terdapat hadis yang mengatakan ;

" BARANG SIAPA YANG MENGGEMBIRAKAN ANAK PEREMPUANNYA, DARJATNYA SEUMPAMA ORANG YANG SENTIASA MENANGIS KERANA TAKUTKAN ALLAH DAN ORANG YANG TAKUTKAN ALLAH, AKAN DIHARAMKAN API NERAKA KE ATAS TUBUHNYA."

" BARANG SIAPA YANG MENYUKAKAN ANAK PEREMPUAN SEOLAH-OLAH DIA MEMERDEKAKAN ANAK NABI ISMAIL"

Aku sayang pada anak2ku  tidak kira lelaki / perempuan... sedaya upaya hendak membahagiakan mereka.... biar pun aku ni agak "GARANG" namun jauh di sudut hati... tersimpan sebuah taman yang penuh dengan bunga-bungaan.... biarlah apa org mau ckp.... yang penting Allah s.w.t tahu segala-galanya....

Kakak, Abang & Adik..... Ibu sayang ketiga2 anak ibu.... Dari Awal sampai ke Syurga....... Anak2 yg lahir dari Rahim Ibu adalah harta yang paling bernilai dan berharga yg telah Allah s.w.t kurniakan kepada Ibu & Ayah....Ibu sangt menghargai kalian....Mmuahh!!!!

P/s..... Sedih dengar kisah seorang Hamba Allah yg terpaksa memberikan bayi yg baru lahir kepada org lain... sedangkan waktu itu naluri keibuaannya tengah memuncak... Anak kecil yg masih dahagakan kasih sayang seorang ibu... air susu ibu dan denyutan jantung ibu yang dikongsinya selama lebih daripada 9 bulan.....Abang terpaksa berpisah dari Adik.... Igatkan Si Abang ada kawan bermain selepas itu.... namun si Abang terpaksa berpisah daripada Adik..... menitis air mata ini... namun berat mata memandang lagi berat bahu si ibu tersebut memikul...... utk mereka2 yang tidak bertanggungjawab.... tidak rasa berdosa kah.... menjauhkan anak kecil daripada susu ibunya... sedangkan waktu itu.. dia masih terlalu kecil.... Sedangkan kita diharuskan memberi susu ibu kepada anak sehingga berumur 2 tahun....... Wahai si kecil.... ingin sungguh mengenalimu...menyentuhmu... tapi apa boleh buat.....Jarak & waktu telah memisahkan kita:(

Simpati dengan nasibmu wahai hamba Allah... namun ada hikmah di sebalik semua ini........ belajarlah dari kesilapan......Ya Allah Engkau bahagiakan lah Si Ibu.... Semoga Pengorbanannya mendapat ganjaran yg tidak terhingga.... Ya Allah berikanlah kesedaran kepada Si Bapa agar tidak sesuka hati memberikan zuriat kurniaan Allah kepada Org lain biarpun keluarga sendiri......... Kalau inginkan anak... berusahalah utk lebih memajukan diri...... bukan atas alasan kurang berkemampuan sebagai tiket utk berikan anak pada org lain....  Gunalah tenaga yg ada utk membanting tulang mencari rezeki Halal..............

Monday, 6 August 2012

PERSIAPAN MENJELANG RAYA..^__^

Persiapan untuk Anak-anak
~ Baju Melayu Ar_Rayyan still dlm proses disiapkan
~ Baju Kurung Farah pun sama...
~ Baju Kurung Kakak... dah Ready cute with sulam2 gitu... tapi.................. besar.... oh kakak ibu sayang... kenapalah kakak kurus sangat.... heheheh... tp xperlu bimbang nasib baik ada someone sudi utk ubah suai....

Baju2 lain & kasut.... this week pergi beli..... susah oh mau shopping dgn baby Farah & Abang Rayyan yg manja sesangat.... kenalah ibu ngan ayah jak jalan shopping.. heheh

Persiapan utk diri sendiri & My Hubby...
~ Baju Melayu utk sayang dah Ready...beli yg ready made jak bah...
~ Me... susah mau cari yg ready made + sedondon dgn Family... so kenalah beli kain + upah last minit (RM utk Upah... jgn cakap lah.... mataiiiii mahal giler... tp mau buat macam mana,....huhuhuh)

Persiapan Rumah
Tengah Proses cat rumah ... (Pintu jak..hahahah)..... sampai pening cium bau cat....
kemas mengemas belum lagi.... wah... sempat kah ni... Sabtu/Ahad terakhir sebelum balik kampung ni....... mesti guna gear 5 terus ni.... kunun... iya tah jua malas.... Nasib baik ada my lovely hubby....... yg rajin mengemas...... bininya ni... hahaha.... nda larat bah... balik kerja & sungkai... bg tidur anak2 ... ikut pula sekali tidur.... kikiki....


Anyway... Raya tahun ni pasti lebih bermakna... sebab........ ada New Baby....... hehehe.....
Oh Kampung.......................................tunggu ya kami balik...............^___^

WELCOME BACK ^___^

Dah berbulan2 daku tinggalkan blog ni....... lama x update.... Pejam celik Pejam Celik Sekarang dah bulan Ogos 2012.... Lagi 11 hari My Cute Fiffy akan menyambut Birthday yang ke 6 tahun.... dah besar anak ibu.... Semoga jadi anak yg baik budi pekerti dan jadi anak yg solehah....& semoga Kakak sentiasa sihat & membesar dengan ceria.... :)

Ar Rayyan... Pintu Syurgaku.... ^__^ sekarang dah besar... umur dah pun 2 tahun 5 bulan.... & sekarang Rayyan dah jadi abang....:)... Ibu & Ayah doakan Abang Rayyan akan sentiasa berada dalam lindungan Allah s.w.t dan diberikan kesihatan yang baik....... Ibu sayang Abang sangat2...... ;)

Ahli Baru Keluarga kami.... NURMALIA FARAH WARDINA (Cahaya Nama Ibuku Kesenangan ....... ) Lahir 10/April 2012 dengan berat 4.08kg....  Farah ibu ni sangat manja...... maklumlah anak bongsu......(Opss!! Bongsu ke? hehehe)... Semoga Anak ibu ni juga akan sentiasa diberikan perlindungan daripada Allah s.w.t tidak kira di mana berada... semoga sihat selalu ya sayang....
Ya Allah.... Terima Kasih atas kurniaan Rezeki Mu... 11 Tahun melayari bahtera Rumahtangga.... Dengan kehadiran 3 Orang Cahayamata Kurniaan Rezeki Mu terasa hidup lebih bermakna..... Semoga Ketiga anak2 ku...ini sentiasa dalam lindunganMu ya Allah....